Skip to content

Van Mossel Kia Dutch Open 2023

Na de succesvolle terugkeer van het Dutch Open in 2019, vindt de vierde editie van het Van Mossel Kia Dutch Open plaats van 16 t/m 23 juli 2023. Dit internationale tennistoernooi wordt georganiseerd door Stichting TopSport Amersfoort in samenwerking met hoofdsponsor Van Mossel Kia. Toernooidirecteur van deze ATP Challenger is Tom Nijssen, voormalig tennisprof en erelid bij tennisvereniging ALTA.

Tijdens het Van Mossel Kia Dutch Open 2023 gaan 32 tennissers uit de top van de internationale tenniswereld de strijd met elkaar aan op de Amersfoortse gravelbanen. Het prijzengeld van het toernooi bedraagt € 73.000 en er zijn 75 ranking punten te vergeven.

Stichting TopSport Amersfoort

Stichting TopSport Amersfoort (STSA) zet zich in voor een optimaal topsportklimaat in Amersfoort. STSA zet zich in om ambitieuze toernooien te organiseren met als doel om onze sporttalenten te laten groeien en bloeien. 

Dutch Open

Dutch Open was van 2002 tot en met 2007 een jaarlijks terugkerend ATP-toernooi in Amersfoort. Het toernooi werd gespeeld op gravel in de openlucht. In 2006 was de nummer één van de wereld, Novak Djokovic, winnaar van het toernooi. Ook nationale helden zoals Raemon Sluiter en Martin Verkerk hebben deelgenomen aan het Dutch Open. In 2019 werd het toernooi voor het eerst na ruim tien jaar weer in Amersfoort georganiseerd.

ATP Challenger

Het Van Mossel Kia Dutch Open is de enige ATP Challenger op gravel in Nederland. Tot en met 2022 waren tijdens het toernooi 80 punten te vergeven, vanaf 2023 75 punten. Deze ATP Challenger is van 1993 tot en met 2018 gespeeld op de Mets Tennisbanen in Scheveningen. Het toernooi heeft plaatsgevonden onder verschillende namen, waaronder The Hague Open. Nederlander Thiemo de Bakker was de winnaar in 2018. 

In 2019 werd de ATP Challenger 80 als het Van Mossel Kia Dutch Open georganiseerd in Amersfoort. Winnaar van deze editie was Mats Moraing (Duitsland). Door corona liet de tweede editie op zich wachten tot 2021, met de eerste Nederlandse finale in de historie van de Dutch Open. In een spannende driesetter bleek Tallon Griekspoor de sterkste en versloeg hij Botic van de Zandschulp. In 2022 verdedigde Griekspoor zijn titel met succes. Hij won in twee sets de finale van de als nummer twee geplaatste Spanjaard Roberto Carballes Baena. Bij de Heren Dubbel ging het Nederlandse tennisduo Robin Haase en Sem Verbeek er met de hoofdprijs vandoor. 

ALTA

ALTA – Amersfoortse Lawn Tennisclub ‘Amersfoort’ – is opgericht in 1920 en heeft zo’n 750 leden, waarvan 300 jeugdleden. ALTA is een vereniging voor zowel recreanten als toptennissers, op elk niveau en voor alle leeftijden. Het tennispark ligt verscholen in het bosrijke Bergkwartier van Amersfoort-Zuid. ALTA vierde in 2020 haar honderdjarig bestaan.